keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Some - kokemukset, ennakkokäsitykset ja odotukset

Tämä on ensimmäinen blogimerkintäni. Otsikon mukaisesti minun on tarkoitus kertoa sosiaaliseen mediaan liittyvistä kokemuksistani, ennakkokäsityksistäni, sekä odotuksistani. Blogin pitäminen liittyy sosiaalisen median kurssiin, jota suoritan osana ammattikorkeakoulun opintojani oulussa, ja siitä syystä blogin nimeksi tuli somea oulussa. Voisihan se olla myös somea koulussa, mutta tällä kertaa se jää jollekin toiselle käytettäväksi.

Ensimmäiset kokemukseni somesta minulla ovat suomi24sta, sekä irc-galleriasta. Niitä aloin käyttämään yläasteikäisenä, eli yli kymmenen vuotta sitten. Aloittaessani sosiaalisen median käytön olin melko avoin jakamaan asioitani, sekä kuviani. Silloin en vielä oikein ymmärtänyt, että viestini ja kuvani voivat nähdä tuhannet eri ihmiset.

Siirrytäämpä kokemuksista ennakkokäsityksiin. Minun on pakko myöntää, että ennakkokäsitykseni riippuu hyvin pitkälti palvelusta. Suhtaudun aivan eri tavalla esim. instagramiin, facebookkiin ja twitteriin.

Instagram on mielestäni kuvapalvelu, johon ihmiset ottavat kännykällä kuvia ja pistävät paljon #merkintöjä saadakseen tykkääjiä ja näkyvyyttä. Siellä on luontokuvaajia, selfien ottajia, urheilijoita, hipstereitä, taiteilijoita, eli käyttäjiä aivan laidasta laitaan.

Minulla on itsellä instagramissa tili nimimerkillä minjabot, ja useimmiten otan luontokuvia. Välillä innostun ottamaan kuvia ja toisinaan se sitten taas jää. Minulla on siellä tällä hetkellä 479 kuvaa ja 158 seuraajaa.

Facebook oli aiemmin paikka, jossa ihmiset päivittivät aamupuuron syömisestä ja siivouksesta. Nykyään ihmiset päivittävät lähinnä työpaikan saannista, perheenlisäyksestä ja muista isoista asioista. Mielestäni facebookissa tilapäivitysten sijaan kirjoittaminen on siirtynyt lähinnä erilaisiin ryhmiin ja siellä keskusteluun. Jollain tapaa facebook on rakentunut ehkä yhteisöllisemmäksi kuin mitä se oli aiemmin. Facebook taipuu moneksi, siitä on apua kriisiviestinnässä, mainostamisessa ja ihmisten yhteydenpidossa. Minulla on facebook, ja käytän sitä melko aktiivisesti.

Kun taas sitten Twitteriä en ole ikinä käyttänyt. Ennakkokäsitykseni twitteristä on se, että julkkikset hehkuttavat siellä itseään, fanejaan tai tappelevat keskenään. Olen saanut mielikuvan etteivät "normaalit" ihmiset siellä tee muuta kuin seuraa sivusta. Odotan, että kurssin aikana käsitykseni tulee todennäköisesti muuttumaan ja saan paremman kuvan, mikä twitter on.

Mieleen painunein käyttökokemus sosiaalisessa mediassa on ehdottomasti facebookin ÄiTyLIt-
ryhmä, joka on komeillut monesti myös feissarimokat-sivustolla (esim. se päivitys, jossa pienen vauvan äiti kysyi, voiko jättää lapsensa yksin kotiin nukkumaan, jos hän käy pikaisesti kaupassa, menee max. 40min).

Olen pienen pojan äiti, ja siitä syystä liityin ryhmään. Ryhmän keskustelut ovat hyvää viihdettä, mielenkiintoisia ja välillä jotain aivan järkyttävää. Siellä haukutaan, kannustetaan, huudetaan ja rohkaistaan. Se on paikka, josta aiheeseen kuin aiheeseen löytyy 25 168 erilaista mielipidettä.

Odotan mielenkiinnolla opintojaksoa, sekä sitä, että pääsen katsomaan muiden opiskelijoiden kokemuksia sosiaalisesta mediasta.

Lopuksi, kävin kommentoimassa blogitekstiä Sinä loukkasit minua, joka oli kiusaamista vastaan somessa.

Kävin tutustumassa ja kommentoimassa myös opintojakson muiden opiskelijoiden blogeja, kuten Some maailmaa ihmettelemassäMillan some ja Jennan someblogia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti