maanantai 22. kesäkuuta 2015

Tehtävä 1. Sosiaaliseen mediaan tutustuminen

Aloitan kirjoittamalla jo tutuiksi tulleista sosiaalisen median sovelluksista. Sovellukset, joita käytän lähes joka päivä ovat Whatsapp ja Facebook.

1a. 

Whatsapp on korvannut tekstiviestien lähettämisen ja on todella kätevä sovellus. Sillä voi esim. lähettää yksityisviestejä, ryhmäviestejä, valokuvia, videoita, äänitteitä, sekä jakaa yhteystietoja tai sijainnin. Tietoni sovelluksesta olen kartuttanut ihan vain käyttämällä sovellusta paljon. Minun ei ole tarvinut etsiä käyttöohjeita sovellukselle, sillä sen käyttäminen on todella helppo oppia.

Yleensä käytän Whatsappia ystävien ja perheen kanssa viestimiseen. Sen kautta on helppo viestitellä, ja sen ominaisuudet ovat todella monipuolisia. Hupikäytön lisäksi Whatsapp taipuu myös opiskeluun ja järjestötoimintaan.


Meillä on luokalla oma Whatsapp-ryhmä, josta on ollut ensimmäisen opiskeluvuoden aikana hurjasti hyötyä. Sitä kautta saa nopeasti tiedon siitä, mitä on tullut tehtäväksi jos on ollut poissa tunneilta. Helposti saa kysyttyä missä luokassa oppitunti on, tiedotettua tulevista bileistä ja muutenkin jutella opiskeluun liittyvistä asioista. Mielestäni Whatsapp auttoi luokkaani ryhmäytymään todella hyvin, kun käytössä oli avoin keskustelukanava, jossa oli helppo viestiä.


Olen ollut Oulun Tradenomiopiskelijayhdistys Ultra Ry:n toiminnassa mukana tämän vuoden, ja yhteinen Whatsapp-ryhmä helpottaa toimintaa myös siellä. On kätevää, ettei aina tarvitse pitää kokousta, jotta kaikki olisivat paikalla, vaan pienempiä asioita voi myös huudella puhelimen välityksellä, ja jokainen vastaa itselleen sopivaan aikaan. Nopeat suunnitelmanvaihdokset, kuten tapaamispaikan ajan tai paikan muutos välittyy parhaiten Whatsappin kautta.


Toinen sovellus jota käytän paljon on Facebook. Facebookin erilaiset ryhmät ovat hyvin käteviä. Kuulun moneen kirpputori-ryhmään, missä saa helposti myytyä omia tavaroitaan ja ostettua itseään kiinnostavia asioita. 


Esim. Oulun puskaradio-ryhmässä kuulee heti ensimmäisenä tapahtumat ja asiat Oulun alueelta, jotka useimmiten on ihan hyödyllistä tietoa. Ilman ryhmää en todennäköisesti olisi niin tietoinen mitä kaikkea Oulun alueella tapahtuu. 



PaaPii Designin kankaasta ommeltu paita ja pipo
Harrastukseeni facebookin ompeluelämää-ryhmä on antanut minulle paljon. Sieltä löytyy apua ja ideoita jatkuvasti. Ilman ryhmää en olisi luultavasti ikinä kuullut monista suomalaisista kankaan suunnittelijoista, jotka tekevät hienoa työtä. Ryhmä on lisännyt tietoisuuttani ekologisista vaatteista, eettisistä kankaista ja monesta muusta hyödyllisestä asiasta. Ennen kaikkea ryhmään kuuluminen on rohkaissut ja innostanut kokeilemaan uusia asioita, jotka ovat johtaneet uusien asioiden oppimiseen.

1b.
Tehtäväni oli seuraavaksi perehtyä johonkin aiemmin vieraaseen sosiaalisen median sovellukseen, palveluun tai toimintaympäristöön. Valitsin Youtuben, vaikka olenkin käyttänyt sitä jonkin verran aiemmin. Osaamiseni Youtubessa rajoittuu siihen, että osaan etsiä videoita ja painaa ne päälle. Niinpä opettelin lisäämään videoita "soittolistaan" ja tekemään itselleni oman "kanavan".  Aioin perehtyä Youtubeen myöhemmin vielä lisää, hetken aikaa siellä viettäneenä aloin jo päästä perille, että mitä muuta siellä voi tehdä kuin vain katsoa videoita.

Youtuben käyttäminen työyhteisössä riippuu pitkälti työyhteisöstä. En usko, että taloushallinnon alalla Youtuben käyttö on ensimmäinen vaihtoehto sosiaalisista medioista. Kyllä sille kuitenkin käyttöä varmasti löytyy. Siellä voisikyllä työporukan kesken lähetellä esim. hauskoja videoita tai hyvää musiikkia, jotka kohottaisivat ryhmähenkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Youtubea voi käyttää yrityksen mainostamisessa ja sitä kautta yritystä, ja esimerkiksi työyhteisöä voi tuoda esille videoiden kautta. Kuten oheinen video näyttää, Youtubessa on jo nyt taloushallinnon alan mainosvideoita, joten ei Youtuben käyttö  sittenkään alalla mikään mahdoton idea ole.


1c.
Käytimme työpaikalla viimeksi tänään Whatsappia. Otin toisen kesätyöntekijän kanssa kuvan tekemästämme excel-taulukosta ja lähetimme sen henkilölle, joka antoi tehtävän meille. Näin pystyimme varmistamaan, olimmeko ymmärtäneet tehtävänannon oikein. Ilman Whatsappia olisi puhelimessa puhumalla ollut vaikea selittää miten olimme tehtävää alkaneet jo tekemään.

Työssäni voisin käyttää lisäksi esimerkiksi Deliciousia tärkeiden linkkien jakamiseen, Skypeä ja Facebookkia viestittelemiseen sekä yhteydenpitoon, sitten tietysti myös Slidesharea ja Dropboxia asioiden jakamiseen.

Harrastuksessani, eli ompelemisessa ja käsitöissä yleensäkin Pinterest ja Facebook ovat ylivoimaisesti parhaimpia sovelluksia. Pinterestistä löytyy tutoriaaleja, kuvia ja uusia ideoita. Facebookista saa vertaistukea kun neulat katkeaa, lanka loppuu tai kankaaseen tulee reikä.

1d.
Ensimmäiseksi tutustuin sosiaalisen median konsultin ja valmentajan Minna Valtarin blogiin, ja varsinkin seuraavaan blogitekstiin, Someco - Johtaja, johdata yrityksesi sosiaaliseen mediaan, jota kävinkin jo kommenoimassa. Valitsin kyseisen blogin, sillä se oli ammattilaisen kirjoittama, ja sisälsi hyvää tekstiä työpaikan sosiaalisen median käyttöä ajatellen.

Toinen blogi, johon tutustuin on Timo Savolaisen Digital Renaissance. Kirjoitus Henkilöbrändäysoli todella mielenkiintoinen. Siinä kerrottiin henkilöbrändäyksestä, ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Siinä oli hyviä pointteja siitä, mitä haluat ihmisten sinusta löytävän verkossa. 


Kolmanneksi valitsin Sosiaalinen pääoman, sillä siinä oli myös hyviä ajatuksia sosiaaliseen mediaan liittyen. Siellä oli siitä, miten verkossa olo ja sosiaalinen media ovat tätä päivää, ja miten ne ovat muuttaneet käsityksiämme liiketoiminnoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti